Det var administrerende direktør Øyvind Ørbeck Sørheim i Det Kongelige Selskap for Norges Vel som stod for overrekkelsen.

- Norges Vels direksjon har besluttet å tildele årets Gründerpris til Ragnhild Lie og hennes arbeid med å etablere Lofoten Wool samt en rekke arrangementer, kommunikasjonsvirksomhet og ulike verv knyttet til saueproduksjon generelt og norskprodusert ull spesielt, sa Ørbeck Sørheim om hvorfor valget falt på Lie

60 prosent har ull i klesskapet

- Ull er utvilsomt viktig for oss nordmenn. Norske barn sendes knapt i barnehagen mellom november og april uten ulltøy under, og en stadig større andel av befolkningen kaster seg over strikkepinnene når man får et ledig øyeblikk. Vi tar det som en selvfølge at ulla er norsk, men det er den dessverre veldig sjelden, poengterte Ørbeck Sørheim i sin tale.

Gir forbrukerne valgmuligheter

Dagens økende miljøengasjement og grønne bølge har bidratt til å snu holdninger hos forbrukerne. -Vi ønsker å vite hvor varene våre er produsert, hvordan dyrevelferden har vært underveis og vi vil ha innblikk i miljøregnskapet knyttet til både produksjon og foredling, sa Ørbeck Sørheim. - Det er takket være enkeltpersoner og gründere som Ragnhild Lie at vi som forbrukere får muligheten til å gjøre slike valg, og for dette viktige arbeidet får hun Norges Vels Gründerpris. 

Tar lokale ressurser i bruk

Ragnhild Lie startet i 2014 arbeidet med å etablere Lofoten Wool. Her tas lokale ressurser i bruk som tidligere ble eksportert ut av landet. Ull fra sauer i Lofoten, først og fremst fra Røst blir samlet inn og sendt til Hillesvåg for karding og spinning.

God å bli sett og anerkjent

- Det er en ære å få en slik fin pris, og veldig godt å bli sett og anerkjent for det man jobber med, sa Lie da hun fikk prisen. - At andre også vektlegger de samme verdiene gir en følelse av fellesskap og fremtidstro.

Prisen gir også Lie et ekstra puff til å fortsette. - Det å være gründer fordrer en god del is i magen og utrettelig arbeidskapasitet. Kanskje vil også prisen bidra til å skape mer oppmerksomhet rundt Lofoten Wool og de flotte ullvarene våre, håper Lie.

Les mer om Lofoten Wool