Idéen bak économusée startet i Canada for 27 år siden. I dag er det blitt et stort internasjonalt nettverk på nærmere 100 Économuséer i Europa og Canada.

- En économusée-bedrift er et levende visningssenter som viser sin produksjon for besøkende, og bidrar til å ta vare på gamle håndverkstradisjoner. Bedriftene som blir économusée opplever økt besøk og større omsetning i sine butikker. De bidrar til arbeidsplasser og aktivitet i lokalsamfunn. Vi er svært stolte over at Tingvollost har kommet inn i nettverket vårt, sier prosjektleder Line Ramsvik i Norges Vel som leder nettverket for 13 norske économuséer.

Bidrar til livskraftige lokalsamfunn

- Det var Norges Vel som tok initiativet til at Tingvollost skulle bli économusée, de har også bidratt med legatmidler og i søkeprosessen for økonomisk støtte fra andre. Vi ble veldig positivt overrasket, de har gjort en kjempejobb, sier daglig leder Solvor Waagen.

Norges Vel har også skrevet den omfattende studien som danner grunnlaget for å bli économusée, og vært rådgivere for Tingvollost i oppbyggingen av de forskjellige elementene som et slikt "levende museum" består av.

- Når en håndverksbedrift blir et économusée er det mer enn bare utvikling av selve forretningsdriften. Bedriften får flere bein å stå på, kulturarven bevares og det hindrer utflagging av produksjon til andre land. Det bidrar til rekruttering til håndverksyrkene, og ikke minst bidrar det til utvikling av lokalsamfunnet, sa Norges Vels utviklingssjef Kari Clausen i sin tale under åpningen.

Familiedrevet gårdsysteri med verdens beste ost

Tingvollost er et familiedrevet gårdsysteri som lager kvit- og blåmuggoster basert på pasteurisert kumelk fra egen gård, Saghaug Gard. Ystingen foregår i et eget gårdsmeieri som ble bygd i 2006, og som nå er utvidet med et påbygg på 225 kvadratmeter. Vegg i vegg med ysteriet ligger fjøset, bygd i 2008. Herfra kommer fersk melk rett inn i de to ystekarene som hver har 700 liters kapasitet.

Ostene har vunnet en rekke priser, både nasjonalt og internasjonalt, men de gjeveste prisene kom i 2016 da Kraftkar ble kåret til World Champion (verdens beste ost), og Champion of Champions (verdens beste ost gjennom konkurransens 29-årige historie) under World Cheese Awards i San Sebastian, Spania.

Gode støttespillere

Høsten 2018 startet byggingen av større lokaler hos Tingvollost. Nå får de bedre plass og fasiliteter for produksjon, ansatte og selvfølgelig for besøkende som vil se hvordan osten blir laget.

Innovasjon Norge har bidratt med tilskuddsmidler til utvidelsen av ysteriet. Sparebanken Møre har sponset åpningsarrangementet og finansiert utbyggingen av nybygd ysteri. Møre og Romsdal fylkeskommuneTingvoll kommune og Norges Vel har bidratt med midler til utvikling av économuséet.

I godt selskap i et internasjonalt nettverk

Économusée Network Society er et internasjonalt nettverk, som utvikler og profilerer lokale, tradisjonsrike håndverksbedrifter som besøksmål. Et économusée er en levende håndverksbedrift som skal gi autentiske opplevelser av håndverkere i arbeid, der den historiske sammenhengen er knyttet sammen med formidling, utstilling og innovasjon i lokal næringsvirksomhet.

I 2009 ble Aurlandskoen i Aurland Europas første économusée, og i oktober 2018 dannet de 12 norske économusée-bedriftene sin egen medlemsforening: Artisans at Work Économusée Norway. Tingvollost blir nå det 13. medlemmet i foreningen. 

Les mer om Tingvollost

Les mer om Norges Vel og Économusée

Her finner du de norske Économuséene