Foto: David Macharia

I år er det 20 år siden den første Fairtrade-merkede kaffen kom i salg her i Norge. Siden den gang har vi nordmenn tilsammen drukket over 1 milliard kopper Fairtrade-merket kaffe. Dette har betydd en høyere og mer stabil inntekt for kaffebønder i land som Guatemala, Colombia og Etiopia. 

Utvikler profesjonelle handelsaktører i fattige land

Gjennom de Fairtrade-sertifiserte bondekooperativene har bøndene blitt profesjonelle handelsaktører og dyktige jordbrukere som produserer mer effektivt og tar hensyn til miljøet. Bøndene har investert Fairtrade-inntekter i helsetilbud, skoler, utdanning og pensjonssystemer. Alt dette utgjør en stor forskjell for den enkelte bondefamilie og potensielt for et helt samfunn i generasjoner.

I dag er det ikke bare kaffe som er Fairtrade-merket. Siden oppstarten i Norge for 20 år siden, har det blitt solgt over 175 millioner Fairtrade-merkede bananer, 140 millioner blomsterstilker og mye av produkter som te, sjokolade, sukker, juice og iskrem. Takket være norske merkevarer, butikker, innkjøpere, kommuner, og ikke minst forbrukere, har norsk handel vært med å bygge mer bærekraftige samfunn og systemer for mennesker og miljø. 

Oppfordrer til etisk handel

Fairtrade Norge driver ikke med kjøp og salg av produkter, men oppmuntrer og bistår leverandører i Norge til å tilby flere Fairtrade-merkede produkter på det norske markedet. I tillegg informerer de norske forbrukere og innkjøpere om hva Fairtrade er, og hva de bidrar til når de kjøper Fairtrade-merkede produkter.

I dag kjenner over 80 prosent av norske forbrukere Fairtrade-merket, og stadig flere er opptatt av hvor varene de handler kommer fra og under hvilke forhold de er produsert.

I 1997 ble Fairtrade Norge (da Max Havelaar) stiftet av 12 norske organisasjoner: Det Kgl. Selskap for Norges Vel, Framtiden i våre hender, Kirkens Nødhjelp, Handel og Kontor, Norges Bondelag, Redd Barna, Kirkerådet, WWF, Norsk Folkehjelp, Frikirkens Globale Informasjon, Alternativ Handel og Norsk Næring- og Nytelsesarbeiderforbund (NNN).

Les mer om Fairtrade og det viktige arbeidet de gjør